keskiviikko 29. tammikuuta 2014

TOP 5 näppäinkomennot

Usein näppäinkomento on paljon nopeampi kuin käden siirtäminen näppäimistöltä hiirelle ja takaisin näppäimistölle. Näppäinkomentoja on satoja, jotkut vaativat suoranaista sormiakrobatiaa ellei jopa sirkuskoulun diplomin. Silti osa niistä ovat niin käytännöllisiä ja arkea helpottavia, että kerran kun ne oppii, ei ymmärrä miten on pärjännyt ilman niitä.


Tässä minun TOP 5, osittain järjestyksessä.
 1. CTRL+S: Tallentaa aktiivisena olevan tiedoston.
  • Tätä ei vain voi käyttää liian usein!
 2. F2: Muokkaa aktiivista solua.
  • Muokkaan usein kaavoja suoraan solussa, klikkaamatta hiirellä kaavariviä.
 3. VAIHTO+F3: Avaa Lisää funktio -valintaikkunan.
  • Käytännöllinen ellei muista jonkun kaavan syntaksia ulkoa. Tai kuten minun tapauksessa, kun haluaa muokata ja tarkistaa sisäkkäisiä kaavoja. Painamalla ensin F2, liikkumalla nuolinäppäimillä solussa muokattavan kaavan sisälle ja lopuksi näppäilemällä VAIHTO+F3 pääset juuri sen kaavan valintaikkunaan. Valintaikkunassa on helppo syöttää lukuja ja se näyttää argumentin tuloksen heti sekä koko kaavan tuloksen. Myös jokaiselle argumentille on tekstimuotoinen apu näkyvissä.
 4. CTRL+H: Avaa Etsi ja korvaa -valintaikkunan, jossa Korvaa-välilehti näkyy valittuna.
  • Oletko kopioinut luvut taulukkoon jenkkimuotoisesti piste desimaalierottimella eikä sinun suomi-Excel tajua tietoa luvuiksi? Valitse solut joita haluat muokata, paina CTRL+H, lisää piste etsittävä-ruutuun ja pilkku korvaava-ruutuun ja paina lopuksi Korvaa kaikki.
 5. ALT+Enter: Aloittaa uuden rivin samassa solussa.
  • Käytän tätä paljon rivittääkseni pitkiä kaavoja lukemisen helpottamiseksi.
Listaa voisi jatkaa loputtomiin. F1 (apuuvvaa!!), CTRL+B, CTRL+C, CTRL+X, CTRL+V, CTRL+Enter, ALT+PrtSc, F9, VAIHTO+F9, nuolinäppäimet, CTRL ja VAIHTO-yhdistelmät nuolinäppäimille... Microsoftin Excel-tuessa on pitkä artikkeli kaikista pikanäppäimistä ja funktionäppäimistä. Sama linkki löytyy myös blogin oikeasta reunasta, Linkkejä-otsikon alta.

Käytätkö sinä näppäinkomentoja? Mitä? Kerro kommentissa.

PS. CTRL+Z toimii kaikissa Office-tuotteissa, myös Excelissä, Kumoa-komentona. Sille olisi välillä tarvetta tosielämässäkin.

4 kommenttia:

 1. Hieno listaus ja ainakin tuo Shift+F3 oli uusi minulle (ja Ctrl+Z ja Shift+S...). Mutta itse tulee käytettyä F4:ää suhteellisen usein. Ja tämä siis kaavojen "sisällä". Eli kun haluan referoida yhteen tiettyyn soluun tai riviin. Luulenpa, että jätän tarkemmat selitykset Nixcelille =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat tarkoittaa suhteellisten ja suorien soluviittausten muokkaamista kaavassa. Kyllä, sekin on käytössä.

   Artikkeli aiheesta Microsoftin Excel-tuessa.

   Poista
  2. Itse asiassa, muistiinpanoissa onkin artikkeliaihio juurikin tuosta aiheesta. :-)

   Poista
 2. Mä käytän tosi paljon Ctrl+D:tä, joka on Fill Down ja kopioi valittuna olevista soluista ylimmän rivin sisällöt alemmilla riveillä oleviin soluihin.

  Tosin en käytä sitä tuohon, vaan kun valittuna on soluja vain yhdeltä riviltä, Ctrl+D kopioi valittuna oleviin soluihin sisällöt yläpuolella olevan rivin soluista. (Minun elämäni kun on tällä rivillä usein samanlaista kuin edellisellä...)

  Jos tieto ei ole välittömästi yläpuolella, saatan painaa Alt+nuoli alas.

  VastaaPoista