tiistai 28. tammikuuta 2014

FV(TULEVA.ARVO): korkoa korolle -bugi

Koska itse vaikutan tällä hetkellä finanssialalla, joudun tasaisin väliajoin harrastamaan korkoa korolle -laskentaa. Korkoa korolle on monelle hankala käsite. Niin myös Excel-kehittäjille Redmondissa. Tässä ei siis ole kyse ole varsinaisesta bugista Excelissä vaan kehittäjässä. Excel laskee juuri niinkuin se on ohjelmoitu laskemaan.


Excelissä on kaava FV(TULEVA.ARVO) joka laskee säännöllisiin maksueriin ja vakiokorkoon perustuvan sijoituksen tulevan arvon.

Syntaksi
FV(korko;kaudet_yht;erä;nykyarvo;laji)

Oletetaan, että säästät vuoden ajan joka kuukausi 100 rahaa ja vuotuinen korko on 12%. Säästetty pääoma on vuoden kuluttua 1200. Jos laittaisit tilille päivänä 1 koko säästettävän summan, saisit vuoden lopussa 12%:n tuoton koko pääomalle, eli 1 200 + 1 200 * 0,12 = 1 344 rahaa.

Koska tarkoituksenasi on kuitenkin säästää kuukasittain 100 rahaa, tulee käyttää korkoa korolle laskentaa. Tässä apuun tulee FV-kaava. Nyt ongelmana kuitenkin on se, että Redmondin pojat (kuten monet muutkin) vetävät mutkat hieman turhan suoriksi. FV-kaavan ohjeissa nimittäin kehoitetaan jakamaan vuosikorko 12:lla. Tämä on helppo ja sillä pääsee likiarvoon. Jos kuitenkin lasketaan tarkoilla luvuilla, niin silloin myös korkoa korolle täytyy huomioida oikein. Vuotuinen korko pitää laskea korkeammalla juurella (kirjoitin potensseista ja juurista erillisen artikkelin) jonka kaava on Excelissä seuraava:
=(1+r)^(1/12)-1

Mutkat suoriksi -esimerkki: = 12% / 12
Tulos 1% per kuukausi
 
 
Tarkka esimerkki: = 1,12 ^ (1 / 12) - 1
Tulos 0,948879% per kuukausi (pyöristetty kuuteen desimaaliin)

Kokeile itse syöttämällä alla olevat kaavat vierekkäisiin soluihin, valitse solut jossa on kaava  (yksi kerrallaan), paina VAIHTO + F3, ota kuvakaappaus ja liitä kuvat vierekkäin taulukkoon. Saat ruudulle kummankin kaavan Lisää funktio -valintaikkunan. Excel laskee dialogissa jokaiselle argumentille välisumman.

Tuleva.arvo -artikkeli Microsoftin Excel-tuessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti